ПОЧЕТНА
О КОТРАЖИ
О ШКОЛИ
ПОПИСИ
РОДОСЛОВИ
ОКОЛНА МЕСТА
РАЗНО
КОНТАКТ

Share  


Јунковац

Благојевићи 20 кућа св.Никола
Не знају одакле су њихови стари дошли. Бежали су преко. Њихов прадед Благоје у Земуну откупљивао робље. Трговао је свињама и куповао барут. Благоје је са Шаргом из Маслошева саградио први топ и отишао на Љубић, где је и погинуо.

Станковићи (Савићи, Лаловићи*, Миловановићи, Вељићи, Петровићи, Ђурићи, Дамњановићи, Стојадиновићи, Пантићи) 48 к св.Ђурђиц
Прадед Станко са братом и шест синова пошао од Пећи и задржи се најпре у моравским луговима. Али кад је видео муљ и речни нанос на дрвећу, бојећи се поплава, напусти то место и пође даље. Брат му оде у Друговац (смедеревски)** а он дође у Јунковац. Прво становали у долини Јасенице па доцније пређу и сада их има свуда у селу. Код горовичке цркве се налази гроб и на њему плоча једног од Станкових синова. Са плоче се види да је умро 1781. године. Стојадиновићи у Клоки су од ове фамилије и одселили су се на имање око 1850. године.


     * - 10. Маја 1849. у књизи умрлих цркве Жабарске уписано је да је умрла Велика - слушкиња Радоја Лала.
     ** - напомена аутра сајта - фамилија у Друговцу су им Бркићи (Бркићи, Илићи, Трифуновићи) који за себе кажу да су се населили са Косова најпре у Жабаре, затим у Десимаћу (део села Друговца) , а затим на данашње место у Друговцу.

Ранковићи (Милићи, Тошићи, Маринковићи, Миливојевићи, Симићи, Миловановићи, Пајићи, Јевтићи, Милићи, Милисављевићи) 102 к св.Јован (29. VIII)
Њихов предак Станоје дошао од Белог Дрима,одакле је побегао од Турака. Населили се најпре у Чумић, затим прешли у Горович па најзад у ово село. Бежали у Срем. Ранковића има одсељених у Клоку и Наталинце.

Новаковићи (Арсићи, Кузмићи, Радојевићи, Лазаревићи, Закићи, Топаловићи, Дамњановићи) 70 к св.Алимпије
Воде порекло од баба Јагоде која је прво живела у Горовичу, преселила се у Жабаре па затим у Јунковац. Не зна се место одакле се доселила. Има их одсељених у Клоку, где су отишли на имање.

Пиштољевићи** (Антонијевићи, Стевићи, Илићи, Михаиловићи) 18 к св.Стеван
Пре 90-100 година преселили се из Горовича, где имају и сада фамилију (Пиштољевићи (Петровићи, Михајловићи, Глишићи, Станковићи, Величковићи)). Прво се населили у Горович, па ови дођу у Јунковац, а Благојевићи (за које кажу да су им род) дођу у Жабаре.
     ** - напомена аутра сајта - Старо презиме им је Величковићи. Доселили су се пре устанка од Сјенице-Бијелог поља. Била су три брата. Један остао у Тополи (Спасићи), други у Горовичу (Пиштољевићи) а трећи у Божурњи (Симићи).

Ћирићи (Нешићи, Исаковићи) 15 к св.Јован
После устанка дошла три брата од Тимока.
     ** - напомена аутра сајта - Исаковићи воде порекло од Исака Стојковића рођеног 1786. године, а Нешићи - Ћирићи од Неше Петровића рођ. 1788. и његовог сина Ћирка рођ. 1806. године.

Бабићи 8 к св. Ђорђе
Отац се населио у Винчу за време Карађорђевих ратова. Одатле су пре 90 година дошли у ово село.

     ** - напомена аутра сајта - Презиме Бабић се први пут појављује 11.5.1847. године при крштењу сине Андреје Павловића - Милице рођене 6.5.1847. и ћерке Јована Павловића - Милутина рођеног истог дана 6.5.1847. године. Кумују им од давнина Андрија и Ристивој Петровић из Брезовца, а касније њихови потомци са разлицитим презименима.

Буџићи (Радосављевићи) 12 к св.Мрата
Дошли пре 100 година из Горовича од Ђукаша.
     ** - напомена аутра сајта - Пре 1823. године два рођена брата су се разишла. Величко је остао у Горовичу, а Миливоје Мијатовић - Радосављевић се доселио у Јунковац. Од давнина им кумују Јагодићи - данас Радојевићи из Горовича.

У ИЗРАДИ


Гружани (Петровићи) 6 к св.Лука
Мати довела њиховог деду Петра из Честина (гружански) где су им род Ђоровићи (У Честину су Ђоровићи једна од најстаријих фамилија ; доселио се после косовске битке Стојша из Добрича).
     ** - напомена аутра сајта - Потичу од Петра Радовановића рођеног 1793. године. Имао је четири сина: Јован 1820., Лука 1824., Јаков 1838. и Милоје 1839. Жена му се звала Анђелија.

Ивићи 6 к св.Ђорђе
Дошао деда Иван из источних крајева.

Симићи 2 к св.Јован
Пре 80 година дошли из Медвеђе (јабланички,врањски).

Чумићи 1 к св.Ђорђе
После устанка дошли од Трешњевице (од Чумића).

Јовановићи 3 к св.Јован
Досељени пре 80 година из Босне.

Николићи (Осаћани) 2 к св.Мрата
Као мајстори дунђери дошли пре 80 година из Осата (у Босни).
     ** - напомена аутра сајта - Оно што су данас Црнотравци, то су некада били Осаћани. Из Осата у Босни су долазили да у Србији граде куће. Многи од њих су остали, засновали породице, па презиме или породични надимак Осаћанин није реткост. Тако је после 1837. године у Јунковац дошао Никола.


Станисављевић 1 к св.Аранђел
Дошао као мајстор ћерамидар пре 40 година из Старе Србије.

Митровићи 5 к св.Лука
Пре 80 година дошли из пожаревачког округа.